Blog

Veri Yedeklemenin Önemi

veri-yedeklemenin-onemi
Genel Bilgiler

Veri Yedeklemenin Önemi

Yedeklemenin Önemi

Yedeklemenin önemi, verileriniz ve çalışmalarınızın önemi kadar değerlidir. Yazılan projeler, çekilen fotoğraflar veya kurumsal verilerin tamamı önem taşıdığı gibi bunların yedeklenmesi ve korunması önemlidir.

Yedekleme; bilgisayar sistemlerinden temel birimlerin ve yazılımların, çeşitli sorunlara karşı önlem olarak bir kopyasının saklanması, uzak bir sunucuda bulundurulması manasını taşır.

Yedekleme Neden Önemlidir?

Dosyaların geri döndürülemez biçimde kaybolmasını önlemek adına oldukça önemli bir işlemdir. Veri tabanlarını, sistemlerini, yazılım ve programlarını, algoritmaları ve bilgisayar sistemiyle alakalı tüm programları yedekleme ve depolama, aynı sistemin yenide kurulabilmesi veya herhangi bir işletimsel sorunda sorunsuz ve eksiksiz şekilde çalıştırılabilmesini sağlar.

Çalışması yapılan ve kaydedilen her bilgi değerlidir. Zaman, maliyet ve yaşanmışlıkların birikimi oldukları ve her bir bileşenin değerli olduğu için yedeklemenin önemi büyüktür. Özellikle ticari alanlarda bir yatırım olduğu için depolanan her bilgi firma, kurum ya da kuruluşun var oluşunu simgeleyen unsurdur. Dolayısıyla bilgilerin ve verilerin yedeklenmesi oldukça önemlidir.

Yedeklemeyi Gerektiren Temel Faktörler

Bilgisayar sistemlerinde yedekleme gerekliliği arz eden temel nedenler vardır. Bunlar;

  • Donanım arızaları
  • Yazılım hataları
  • Doğal afetler
  • Kullanım kaynaklı sorunlar

Bilgisayar yedekleme sistemlerinin geliştirilme nedenlerinden ilki, global anlamda bilişim teknolojilerinin herhangi bir teknik nedenden ötürü veri kaybı yaşamaması üzerine geliştirilmiştir.

Bilgi depolama donanımlarının en önemli kısımları sabit disklerdir. Modern yazılımlar ve bulut yedekleme sistemleri, sağlayıcılar kullanılarak yedekleme çözümleri sağlanmaktadır. Bilgilerin yatırımların, sermaye verilerinin ve tüm çalışmaların yedeklenmesi, enerji kaybının, yazılım ve donanım kaybının önlenmesi anlamına gelir.

Bilgilerin kopyalanarak sağlam sistemler üzerinde depolanması, değerli olan tüm bilgilerinin yeniden yüklenerek kullanılabilir hale gelmesini ve dolayısıyla büyük kayıpların önlenmesi manasına gelir. Cep telefonlarından yüksek yazılım teknolojilerine dek, günümüzde her alanda yedekleme sistemleri kullanılıyor.